Ismerj meg minket!

Bemutatkozunk

Az énekegyüttes tagjai a szabadban, fák alatt, egymás mellett.

Az énekegyüttes 1996-ban alakult Budapesten, művészeti vezetője a kezdetektől Tóth Márton. A tagok száma élethelyzetektől függően változó – de a névsor viszonylag állandó, jelenleg tizenketten vagyunk. Koncertjeink mellett alkalmanként liturgikus szolgálatot is teljesítünk, ez fontos eleme a közös éneklésnek és az együtt töltött időnek.

A tagok többsége valamilyen módon a Magyarországon egyedülálló, Magyar Örökség díjas budapesti Kodály Zoltán Magyar Kórus Iskolához kötődik. Az intézmény Kodály Zoltán nevelési elveit ötvözi a bécsi és angolszász katedrálisi kórusiskolák hagyományaival, a Kossuth- és Liszt-díjas Sapszon Ferenc művészeti irányítása mellett.

Repertoárunk gerincét a régizene és a kortárs zeneirodalom adja, de színesítésként időnként szívesen nyúlunk más műfajokhoz is.

Koncertek

Magyarországon rendszeresen koncertezünk, főleg szakrális helyszíneken, templomokban, de időnként fesztiválok, koncertsorozatok, versenyek szereplőjeként világi színpadokon is találkozhat velünk a közönség: megfordultunk már a Művészetek Völgyében, a nyíregyházi Cantemus Fesztiválon és visszatérő szereplői vagyunk a Kórusok Éjszakája téli-nyári rendezvényeinek.

Sor került egy-két izgalmasabb külföldi utazásra is: 2009-ben Erdélyben jártunk koncertkörúton, 2014-ben meghívást kaptunk Baszkföldre, a Tolosai Nemzetközi Kórusversenyre, melyhez kapcsolódóan nyolcállomásos koncertturnén jártunk Észak-Spanyolországban; 2018 őszén a Festival Internazionale di Musiche Polifoniche “Voci d’Europa” vendégei voltunk Szardínia szigetén, 2022-ben pedig Angliában voltunk egy kisebb körúton, Londonban és Shakespeare szülővárosában, Stratford-upon-Avonban adtunk koncerteket.

Díjak

2017 áprilisában a Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen – a verseny legmagasabb pontszámaival – nyertük meg a Musica Sacra és Kamarakórusok kategóriákat.

A kórus tagjai félkörben állnak egy templom oltára előtt.

Lemezek

Három lemezt készítettünk: egy Requiem-albumot, mely Tomás Luis de Victoria, Henry Purcell és Herbert Howells egy-egy művét tartalmazza, egy karácsonyi válogatást Hodie címmel, valamint 2016-ban két kortárs zeneszerző egy-egy misekompozícióját vettük fel: ezen Gyöngyösi Levente Missa Lux et Origo-ja, illetve James Whitbourn meditatív, orgonára, szopránszaxofonra és kórusra komponált Son of God Mass című műve hallható.

Közösség

Az elmélyült műhelymunka, és az ennek nyomán is megvalósuló közösség és egység meghatározó szerepet tölt be a Gemma életében. Arra törekszünk, hogy a megszólaltatott zene ne csak egy szűk réteg számára legyen elérhető és élvezhető, hanem meg tudjon szólítani minden örömre és zenei élményre vágyó hallgatót.